Snelheid van schuren

 
Wat moet de rotatiesnelheid zijn van elektrische en luchtschuur- en slijpgereedschappen? Wat is de snelheid van schuurpapier?
Welk product heeft de hoogste slijtvastheid en bij welke snelheden? Hoe wordt de schuursnelheid berekend?

De maximale werksnelheid van slijpstenen wordt bepaald door internationale arbeidsveiligheidsnormen.
 
Om mogelijke ongevallen te voorkomen en het gevaar te verminderen, wordt de maximale rotatiesnelheid in meters/seconden aangegeven en moeten fabrikanten van elektrische en pneumatische machines zich aan deze snelheden houden.

Er is echter één ding dat de gebruiker moet weten. De middensnelheid en de buitensnelheid van de roterende schuurschijf zijn verschillend van elkaar. Daarom, als een grote schuurschijf wordt bevestigd aan kleine slijpmachines, zal de schijf die in het midden snel draait, veel sneller ronddraaien op een cirkelvormige manier. De kleinste fout zal ervoor zorgen dat de schijf wordt gefragmenteerd.


Kleurgecodeerd de maximale werksnelheid aangegeven met gekleurde strepen op de slijpstenen (bijv. 50 m/s = blauwe balk; 63 m/s = gele balk, 80 m/s = rode balk; 100 m/s = groene balk

Er moet voor worden gezorgd dat de door de gebruiker en arbeidsveiligheidsdeskundigen op de slijpschijf aangegeven maximale werksnelheid niet wordt overschreden.
 
 
De maximale werksnelheid is hieronder in categorieën weergegeven;
 
- Fiberschijven en lamellenschijven (80 m/s)

- Doorslijp- en slijpschijven (80 m/s voor mobiele machines, 100 m/s voor stationair doorslijpen)

- Schroefmoppen (80 m/s)

- Schraap- en fiberschijven (40 m/s)

- Flensmopschuurmiddelen variëren afhankelijk van de breedte (50 m/s; B >100 mm (30 m/s) , Vlakmopschuurmiddelen (40 m/s)

- Handgrepen met handgreep en vezelschuurmiddelen met handgreep (40 of 32 m/s)
 
- Diamantdoorslijpschijven voor gebruik bij doorslijpen en slijpen 80 m/s voor schijven

- Hoekmopschuurmachines 20 m/s